1. Reminder: Please use our affiliate links to get to your favorite stores for holiday shopping!

Can't get A7II out of AF-C mode (sorta) ?

Discussion in 'Sony Alpha E-Mount Cameras' started by SteveNunez, Jan 2, 2016.

  1. SteveNunez

    SteveNunez TalkEmount Regular

    28
    Dec 1, 2015
    Hello guys, strange dilemma.....I adjusted some AF settings as per Gary Fong's AF setup YouTube video and when I tried to revert back to AF-S mode- the camera does in-fact change to AF-S mode but it won't stop continuously focusing......have I missed a setting, the camera always focuses now ?

    I want to revert to the standard AF-S mode where the camera will NOT focus until I lightly depress the shutter, then lock focus- I cannot seem to get back to this setting- any ideas?

    I should mention I'm using a Sigma 50-500 with LAEA4 adapter- which I did in fact have working with normal AF-S mode previously.

    Thanks guys~
     
  2. adwb

    adwb TalkEmount Regular

    127
    Sep 30, 2015
    Bristol UK
    Alistair
    You haven't turned on the pre focus mode in the menus have you?
     
    • Agree Agree x 1
  3. SteveNunez

    SteveNunez TalkEmount Regular

    28
    Dec 1, 2015
    Where might I find the prefocus option?
     
    • Informative Informative x 1
  4. adwb

    adwb TalkEmount Regular

    127
    Sep 30, 2015
    Bristol UK
    Alistair
    Sorry, don't have my camera to hand, try
    Gear wheel, 3Pre-AF
    What it Does? Enables the camera’s ability to start autofocusing even before
    you press the shutter release button halfway.
     
    • Informative Informative x 1
  5. WoodWorks

    WoodWorks Super Moderator

    Dec 12, 2012
    Ashland, OR, USA
    David
    adwb is correct. 3rd menu of the gear menu. Turn that sucker off.
     
  6. Mus Aziz

    Mus Aziz TalkEmount Top Veteran

    560
    Sep 3, 2015
    Mus
    Yes, adwb is right. I have mine off.
     
  7. unlo

    unlo Sony ******

    Jan 19, 2014
    Ohio
    Matt
    while we are on the topic of odd focusing. I noticed recently that after the update my back button focus settings aren't sticking after reboot. example I have it set to back button focus, turn off turn back on, back button focus is turned off, and i have to re-enable it each time. wasn't like that before the update to 2.00
     
  8. Mus Aziz

    Mus Aziz TalkEmount Top Veteran

    560
    Sep 3, 2015
    Mus
    Matt,

    When I had my A7ii, the back focus button was working ok, after the 2.00 update. Just wondering whether it's possible for you to re install the update and see if it's ok again.